Sunday, November 4, 2012

Baklava

Eileeni tungival nõudmisel kirjutan siia siis ühe lihtsa variandi baklavast (ilmselt maitses see talle kohe väga ja nüüd kibeleb isegi tegema :) Muidugi on see mulle ainult rõõm, kui minu kook kelleski vaimustust tekitab).

Kindlasti saab baklava taigent teha ka ise, aga mina nii usin veel ei ole suutnud olla ja kasutan ära tänapäeva kaubanduse laia valikut - nimelt filotaigent. Seejuures meenub Gülloglu lehelt loetud nupuke, et baklava taigent teevad traditsiooniliselt mehed, sest see nõuab päris palju musklit. Nii et taaskord mulle vabandus, miks ma seda siiamaani ise pole proovinud teha ;)

Seega ühe piraka baklava jaoks on tarvis:
1. 1 pakk filotaigent (rimis on see muideks odavam kui teistes poodides ja peaks olema vist 450 grammine pakk, kui ma ei eksi);
2. 200-300 grammi sulatatud magedat võid;
3. Jahvatatud pähkleid (originaalis pistaatsiat, aga mina olen katsetanud maapähkli-mandli seguga ja olen üpris kindel, et sobib misiganes pähkel jahvatatud kujul). Neid võiks olla kuskil umbes 350 grammi;
4.150 grammi tuhksuhkrut;
5. 1 sl jahvatatud kardemoni.

Siirupi jaoks:
1. 3 dl vett;
2.450 g suhkrut;
3. paar slp mett (võib ka ära jätta, taaskord ei juhtu midagi);
4. originaalretseptis kirjas ka 2 spl roosivett - sellega ma pole veel katsetanud, kuigi see kodus ootamas (selle leidsin kaubamaja toidumaailmast).



Nüüd asu tegelema baklava endaga. Filotaigen peab olema kenasti ära sulanud (kuna poes on ta külmutatud kujul), sest muidu ei ole võimalik sellega midagi peale hakata. Pane pannile küpsetuspaber ja hakka aga pihta - esmalt lao pannile üks kiht filotaigent (minu panni suurusest tulenevalt lõikan selle ühe filolehe pooleks), siis määri taigen sulatatud võiga kokku ja aseta selle peale järgmine kiht. Niimoodi pane ca 6-7 kihti filo ja siis kuuendale või seitsmendale kihile pane kolmandik oma jahvatatud pähklitest, mis on segatud tuhksuhkru ja kardemoniga ja jätka jälle samamoodi - taaskord 6-7 kihti filo, mille iga leht saab sulavõiga üle pintseldatud (võid võib puudu tulla, olenevalt kui lahke selle määrimisega oled, nii et igaks juhuks võiks sul seda varuks olla) ja siis jälle pähklid ja taaskord taigen. Niimoodi saad umbes kolm pähklivahet. Viimane kiht on siis taas taignalehed. Peale pintselda viimane sulavõi ning siis lõika kohe taigen terava õhkuse noaga soovitud kujuga tükkideks (ristkülikud, ruudud, rombid, kasvõi ringid) ja pista ahju, mis on kuumutatud ca 175 kraadi juurde ning küpseta 20 minutit, seejärel suurenda kuumust 200 kraadini ning lase veel 15 minutit küpseda, et pind ikka kenasti krõbe ja kuldne saaks.

Sel ajal, kui kook ahjus päevitab, keeda valmis suhkrusiirup: selleks aja vesi kuumaks, lisa suhkur, lase keema tõusta ning siis umbes 10 minutit nõrgal tulel keeda.

Kui kook on valmis, võta see ahjust välja (ja keera ka ahi kinni, mitte ära jäta seda tundideks iseennast küpsetama nagu mina vahest teen) ja nirista siirup koogi peale. Siinkohal oleks hea, kui plaadil oleks natuke mingeid ääri, sest siirup võib koogi vahelt veidike välja joosta ja päris sirge plaadiga võib pärast pool kööki magus olla.

Nüüd jäta baklava seisma ja siirupit sisse imema - kõige parem, kui see seisaks vähemalt üleöö, siis on siirup suutnud esialgse krõbeduse pehmemaks muuta ja ennast kenasti koogi sisse ära immutada.  Ja siis polegi muud, kui maiustama. Siinkohal hoiatus: kui te ei ole just megasuur magusasõber ning külalisi tulemas ei ole, siis võiks ehk proovida väiksema kogusega, sest sellisel suht väiksel magusasõbral piisab ühest jupist tükiks ajaks kohe :) Positiivne on siiski see, et külmkapis ladustatuna säilib ta üsna kaua ning meil siin on talle vahest ka alles nädalaga otsad peale tehtud ja siis oli veel täitsa söödav. 


No comments:

Post a Comment