Tuesday, October 23, 2012

Kõrvitsakõrsikud

Kuna mul külmkapis oli üks huvi pärast kokku ostetud muskaatkõrvits, mõtlesin, et midagi peab sellest ju tegema, enne kui ta hukka läheb. Googeldasin natuke ja sain ka sõbrannalt inspiratsiooni ja siis tekkis plaan katsetada kõrvitsakõrsikuid. Kuna need retsepti järgi sobisid toidukõrvaseks a la nagu leivaviil, mis eestlasele ikka kombeks, mõtlesin neid teha laupäevaks paella kõrvale näksimiseks.

Laupäev käes, paella valmis, kõrvitsakõrsiku taigen ka, aga külalised kohal - ega siis midagi - külalistele paella kätte ja ise kööki kõrsikuid meisterdama.

Taigna tegin siis järgmiselt:
Lahustasin pakikese (12g) kuivpärmi ca 2 dl soojas vees, lisasin sinna 1 tl mett ning siis lisasin sellele segule umbes 500 g jahu, millele oli hulka lisatud 2 tl soola. Segasin (aga no ega ta hästi ära segune, sest siiski 500 g jahu ja vaid 2 dl vett) ning lisasin siis kõrvitsapüree (selle tegin niimoodi, et viskasin lihtsalt kooritud ja tükeldatud kõrvitsa natukeseks keema ja kui see oli piisavalt pehme - minu väikse koguse juures käis see kiiresti - siis surusin selle pudruks) ning sortsu oliiviõli ja sõtkusin/segasin taigna ühtlaseks. Kõrvitsapüreed pidi olema retsepti järgi kuskil 150 grammi, aga minul tuli teda umbes 400 grammi ja läks ka kõik käiku. Lõpuks katsin taignakausi rätikuga ning panin soojasse kohta, et taigen saaks kerkida.

Kerkima oleks ta pidanud kuskil tund-poolteist, aga mul venis see aeg natuke pikemaks. Kui tegemiseni jõudsin, tahtis taigen juba kausist putku panema hakata.
Raputasin lauale jahu ning tõstsin taigna sinna peale - vormisin taignast pulgad, kuid kuna mul oli kiire, tulid need suht paksukesed. Siis veeretasin neid pulki seesami ja mooniseemnetes, mille olin lauanurgale puistanud ja panin siis pannile. Küpsesid pulgad ca 200 kraadi juures kuskil 15-20 minutit. Kuna kasutasin muskaatkõrvitsat, siis jäid mu pulgad vahvalt oranzid - tavalise kõrvitaga jäävad nad ilmselt kollasemad.

Lõpupoole olin juba nii laisk, et vormisin taignast lihtsalt plätakad ja veeretasin neid seemenetes ja küpsetasin ära. Ka need võeti hästi vastu, aga kui järgmiseks päevaks jääb, siis on pulgad paremad, kuna see krempel tõmbab suht krõbedaks ja kõvaks. Kuid maitse oli väga hea :)

No comments:

Post a Comment