Heihopsti!
Eile enne kooliminekut oli mul
palju palju aega ja käisin vedelesin niisama mööda poode ja Selverist jäi näppu
3 euri eest selline raamatuke nagu „Tiramisu“. Võtsin ette, lugesin läbi ja
leidsin, et pean kohe kindlasti proovima ise tiramisut teha.
Tänahommikul siis võtsin asja
ette ja läksin poodi mascarpone juustu järgi – mida polnud, seda polnud.
Ühesõnaga vaesed Kohila piffid ei saa tiramisut teha, kuna Kohila poodides seda
lihtsalt EI olnud. Läksin siis Sakku, mis on minupoolt teiselpool ja samakaugel
kui Kohila. Saku Selveris oli mascarpone kenasti olemas…. Kuid – nendes kolmes
poes käies ei piirdunud ma kahjuks vaid planeeritud mascarpone ja munadega…
Ikka oli vaja nodi kokku ahnitseda ja nii ma siis nüüd olen uhke omanik
tordipritsile, väikeste sõelade komplektile, lahtikäivale koogivormile ning
presskannule. Juhuu!
Anyway – tahtsin teha tiramisu
torti ja selleks on esmalt vaja neid Savoya küpsiseid. Poes pidid need päris
hulga maksma, aga raamatukesest sain idee, et neid ise on nii lihtne teha.
Selleks on tarvis:
3 muna
6 spl
suhkrut
1,8 dl jahu
Natuke tuhksuhkrut
Munad tuleb lüüa lahku, nii et
munavalge ühte, munakollane teise kaussi. Munavalge tuleb ära vahustada
tugevaks vahuks ning siis tasapisi muudkui vahustades lisada ka suhkur ning
vahustada kuni on tugev läikiv mass. Munakollased löö kahvliga lahti ning sega
õrnalt munavalge-suhkrumassi sekka. Sõelu jahu ka selle munavärgi sekka ning
sega ettevaatlikult ühtlaseks. Taigen jääb selline mõnus õhuline. Lase
tordipritsi või kilekotiga pannile väiksed küpsisevorstid ning sõelu sinna
peale tuhksuhkur. Pista ahju ja ca 175 kraadi juures küpseta ahjuust avamata 10
minutit, siis pööra ahjuplaat ümber ning lase veel 5 minutit küpseda. Küpsised
jäävad mõnusad õhulised.
Tordi tegemiseks
läheb vaja:
6
munakollast
0,5 dl
suhkrut
500 g
mascarpone juustu
Natuke espressokohvi
Neid just tehtud küpsiseid
Vahusta munakollased suhkruga
tugevaks vahuks ning lisa juurde mascarpone juust. Pane vormiäärde püstiselt küpsised ning siis kata ka vormi põhi küpsistega, kuid
need küpsised, millega vormi põhja
hakkad katma kasta korraks espressikohvi sisse (kuid ainult korraks, kuna need
küpsised võtavad kohvi sisse hetkega. Vala pool muna-mascarponesegu põhja
vooderdavate küpsiste peale ning pane uus kiht kohviseid küpsiseid. Kõige peale
vala ülejäänud muna-mascarponesegu. Nüüd pane kook kuskile jahedasse kohta
üleöö seisma (saladuskatte all võib öelda, et tegelikult on ta juba paari tunni
pärast täitsa pistetav). Mina kui mangohull purustasin muna-mascarpone segu
sisse köögikombaini abil ka ühe mango, aga see ei olnud kokkuvõtlikult kõige
parem mõte, kuna see tegi massi vedelamaks. Pokaali tiramisut tehes oleks see asi paremini
välja kukkunud, aga no mis tehtud see tehtud ja ega keegi ei olegi öelnud, et
kook peab väga tihke olema eksole. Teine probleem, mis mul tekkis, oli see, et
ma tegin need küpsised suht vormi pikkuses, aga segu tuli natuke vähem, nii et
vormi ääreni ei ulatunud päris, seega murdsin küpsiseotsad tagasi, et need ka
natuke mascarponemassi endasse imeks. Tulemus ei olnud just kõige esteetilisem,
kuid esimese vasika kohta oli tulemus siiski päris hea ja mina
mittekohvijoojana võin siiski nentida, et see kohvimaik seal koogi sees oli
väga nämma.

No comments:
Post a Comment