Sunday, October 14, 2012

Tiramisukatsetus


Heihopsti!

Eile enne kooliminekut oli mul palju palju aega ja käisin vedelesin niisama mööda poode ja Selverist jäi näppu 3 euri eest selline raamatuke nagu „Tiramisu“. Võtsin ette, lugesin läbi ja leidsin, et pean kohe kindlasti proovima ise tiramisut teha.

Tänahommikul siis võtsin asja ette ja läksin poodi mascarpone juustu järgi – mida polnud, seda polnud. Ühesõnaga vaesed Kohila piffid ei saa tiramisut teha, kuna Kohila poodides seda lihtsalt EI olnud. Läksin siis Sakku, mis on minupoolt teiselpool ja samakaugel kui Kohila. Saku Selveris oli mascarpone kenasti olemas…. Kuid – nendes kolmes poes käies ei piirdunud ma kahjuks vaid planeeritud mascarpone ja munadega… Ikka oli vaja nodi kokku ahnitseda ja nii ma siis nüüd olen uhke omanik tordipritsile, väikeste sõelade komplektile, lahtikäivale koogivormile ning presskannule. Juhuu!
Anyway – tahtsin teha tiramisu torti ja selleks on esmalt vaja neid Savoya küpsiseid. Poes pidid need päris hulga maksma, aga raamatukesest sain idee, et neid ise on nii lihtne teha. Selleks on tarvis:
3 muna
6 spl suhkrut
1,8 dl jahu
Natuke tuhksuhkrut
Munad tuleb lüüa lahku, nii et munavalge ühte, munakollane teise kaussi. Munavalge tuleb ära vahustada tugevaks vahuks ning siis tasapisi muudkui vahustades lisada ka suhkur ning vahustada kuni on tugev läikiv mass. Munakollased löö kahvliga lahti ning sega õrnalt munavalge-suhkrumassi sekka. Sõelu jahu ka selle munavärgi sekka ning sega ettevaatlikult ühtlaseks. Taigen jääb selline mõnus õhuline. Lase tordipritsi või kilekotiga pannile väiksed küpsisevorstid ning sõelu sinna peale tuhksuhkur. Pista ahju ja ca 175 kraadi juures küpseta ahjuust avamata 10 minutit, siis pööra ahjuplaat ümber ning lase veel 5 minutit küpseda. Küpsised jäävad mõnusad õhulised.
Tordi tegemiseks läheb vaja:
6 munakollast
0,5 dl suhkrut
500 g mascarpone juustu
Natuke espressokohvi
Neid just tehtud küpsiseid
Vahusta munakollased suhkruga tugevaks vahuks ning lisa juurde mascarpone juust.  Pane vormiäärde püstiselt küpsised  ning siis kata ka vormi põhi küpsistega, kuid need küpsised,  millega vormi põhja hakkad katma kasta korraks espressikohvi sisse (kuid ainult korraks, kuna need küpsised võtavad kohvi sisse hetkega. Vala pool muna-mascarponesegu põhja vooderdavate küpsiste peale ning pane uus kiht kohviseid küpsiseid. Kõige peale vala ülejäänud muna-mascarponesegu. Nüüd pane kook kuskile jahedasse kohta üleöö seisma (saladuskatte all võib öelda, et tegelikult on ta juba paari tunni pärast täitsa pistetav). Mina kui mangohull purustasin muna-mascarpone segu sisse köögikombaini abil ka ühe mango, aga see ei olnud kokkuvõtlikult kõige parem mõte, kuna see tegi massi  vedelamaks.  Pokaali tiramisut tehes oleks see asi paremini välja kukkunud, aga no mis tehtud see tehtud ja ega keegi ei olegi öelnud, et kook peab väga tihke olema eksole. Teine probleem, mis mul tekkis, oli see, et ma tegin need küpsised suht vormi pikkuses, aga segu tuli natuke vähem, nii et vormi ääreni ei ulatunud päris, seega murdsin küpsiseotsad tagasi, et need ka natuke mascarponemassi endasse imeks. Tulemus ei olnud just kõige esteetilisem, kuid esimese vasika kohta oli tulemus siiski päris hea ja mina mittekohvijoojana võin siiski nentida, et see kohvimaik seal koogi sees oli väga nämma.


Ja teine kord tehtud, kui tuli jälle mascarponet puudu, siis täitsin tühimiku vahukoorega. 



No comments:

Post a Comment