Saturday, October 6, 2012

Paella




Noniinoniinonii.. võtsin siis kätte, et katsetada ära oma ebayst ostetud safran ja keevitasin kokku järjekordse paella. Ma väga loodan, et ma nüüd kuivatatud saialille safrani pähe sinna paella sisse ei toppinud, aga oodatud kollast värvi ta siiski ei andnud piisavalt ja sai asja kurkumiga turgutatud.

Paella retsepti sain algupäraselt mingist selveri reklaamlehest ja see kohe köitis mu tähelepanu, aga nagu Lembuuna-bambuunale kohane, oli mul vaja muidugi seda retsepti endale sobivamaks kohandada ja nüüd ei ole sellest algupärasest paellast midagi järel ja sündinud on Paella a la Lembi.

Kui soovid proovida, siis sea valmis järgmised esemed ja ained:
  • Suur pann
  • Paprika, mis lõika ribadeks
  • Sibul, mis samuti ribadeks tarvis lõigata
  • Mõned tomatid (4-5 tk), mis lõika sektoriteks (või misiganes tükid Sulle rohkem sobivad)
  • 3-4 porgandit, millest lõika kettad (pärast porgandite koorimist muidugi)
  • Kanafilee (ca 500 g), mis lõika meelepärasteks kuubikuteks, ribadeks vms (kes tahab halal kanafileed, siis seda saab edukalt Prisma külmkapist, ca 7 eurot kilone kilepakend, halal kanakintsud/koivad mida saab ka eduliselt kasutada ja mis ongi algupärases retseptis, on Selveri külmkapis, alla 3 euro kilone pakend)
  • Natuke õli
  • Ca 8-9 dl (peaaegu liiter) puljongit maitse järgi (mina kasutan kanapuljongit)
  • Näputäis safranit või selle puudumisel sobib ideaalselt ka kurkum
  • Rohelisi herneid ja/või aedube (neid saab ka iga poe külmkapist aastaringselt, mina ostan tavaliselt kumbagi ühe paki ja siis panen pool pakki ja pool pakki – 400 grammised pakid ja ülejäänud sügavkülma järgmist korda ootama)
  • Mereande (nt Selveri mereandide kokteil ja kooritud krevette) – maitse järgi. Kasutan ise Selveri mereandide kokteili, seal on sees nii rannakarbid kui krevetid, nii et ei pea eraldi ostma krevette juurde kui ei soovi
  • Soola ja pipart.

Kõigepealt pruunista kanafilee pannil ja pane see siis kõrvale oma aega ootama.
Natukeses õlis hauta/kuumuta sibul läbipaistvaks, lisa porgandikettad. Kuumuta 4-5 minutit. Lisa pannile kanafilee, paprikaribad, riis ja safran ning natuke soola ja pipart – sega hoolega segi, kuumuta minutike ning siis vala peale kuum puljong. Lase kogu sel gemüsel haududa kuskil 15-20 minutit (kuni riis on paisunud ja enam ei tundu nagu oleks pannil mingi supp). Nüüd lisa tomatisektorid, herned/oad ning mereannid. Lase veel 5-10 minutit haududa (vajadusel, kui tundub, et võib kärssama hakata, pane veel natuke puljongit või kasvõi törtsuke kuuma vett). Kuna tänu Eileenile olen ma muutunud suuremat sorti mangofänniks, lisan selle viimase satsi ajal ka mangokuubikuid. Ja voilaa – maitsev paella-laadne toit ongi valmis.



Hispaanlasest sõber jagas tarkust, et paella ei olegi selline asi, mida kõik teevad ühe retsepti järgi, vaid igas majapidamises on oma paellategemise viis. Selline siis on minu oma.




Head isu! 
Teie suuserdis-Lembi

1 comment: