Sunday, October 14, 2012

Pavlova



Kuna eile kirjutasin tiramisu tegemisest ja sellest jäid üle munavalged, siis mõtlesin, et kirjutan täna ka sellest, kuidas neid munavalgeid saab ära kasutada, ehk siis Pavlova tordist.

Selleks läheb tarvis (vastavalt tiramisus kasutatud munade arvule saad koguseid sättida):
5 munavalget
soola
2,5 dl suhkrut
2 tl maisitärklist
2 tl vanillsuhkrut
1 tl valge veini äädikat

Vahusta munavalged hästi tugevaks vahuks. Lisa suhkur ja vahusta läikivaks massiks. Puista munamassi hulka maisitärklis, vanillisuhkur ning äädikas ja vahusta veel natuke, et mass oleks ühtlane. Pane see mõnus munavalgemass küpsetusplaadile (võid joonistada nt ringikujulise, ta väga palju laiali ei vaju, aga natuke suuremaks läheb küll) ning pane see 160 kraadini eelsoojendatud ahju. Küpseta ca 10 minutit, siis alanda soojus ca 110 kraadi peale ning küpseta tunnike. Siis alanda soojust veel 100 kraadini ja lase koogil veel 10 minutit küpseda.

Õige retsepti järgi tehtult peaks nüüd laskma koogil tunnike kinnise uksega ahjus jahtuda ning siis üleöö lahtise uksega ahjus, aga mina ei ole kunagi nii kannatlik ja kitkun ta suht kohe ahjust välja ja lasen niisama ära jahtuda. Jahtub kusjuures suht kiirelt.

Koogi peale võib panna midaiganes süda soovib – nt teha vahukoort või kohupiimapastata või vahukoore-kohupiima segu või noh, täpselt nii, nagu parasjagu soovi on või mis aineis parasjagu käepärast on. Peale sobivad ideaalselt igasugused marjad ja puuviljad. Ideeliselt on Pavlova Austraalia juurtega kook ja austraalias on kombeks panna sellele peale palju apelsine ja kiivisid, et tasakaalustada seda magusust.

Hoiatan, et seda kooki eriti kauaks ei jätku, sest isegi magusapõlgurid ei jäta seda maitsmata ja kiitmata. 



No comments:

Post a Comment