Kuna eile kirjutasin tiramisu tegemisest ja
sellest jäid üle munavalged, siis mõtlesin, et kirjutan täna ka sellest, kuidas
neid munavalgeid saab ära kasutada, ehk siis Pavlova tordist.
Selleks läheb tarvis (vastavalt tiramisus
kasutatud munade arvule saad koguseid sättida):
5 munavalget
soola
2,5 dl suhkrut
2 tl maisitärklist
2 tl vanillsuhkrut
1 tl valge veini äädikat
soola
2,5 dl suhkrut
2 tl maisitärklist
2 tl vanillsuhkrut
1 tl valge veini äädikat
Vahusta munavalged hästi tugevaks vahuks. Lisa
suhkur ja vahusta läikivaks massiks. Puista munamassi hulka maisitärklis,
vanillisuhkur ning äädikas ja vahusta veel natuke, et mass oleks ühtlane. Pane see
mõnus munavalgemass küpsetusplaadile (võid joonistada nt ringikujulise, ta väga
palju laiali ei vaju, aga natuke suuremaks läheb küll) ning pane see 160 kraadini
eelsoojendatud ahju. Küpseta ca 10 minutit, siis alanda soojus ca 110 kraadi
peale ning küpseta tunnike. Siis alanda soojust veel 100 kraadini ja lase
koogil veel 10 minutit küpseda.
Õige retsepti järgi tehtult peaks nüüd laskma
koogil tunnike kinnise uksega ahjus jahtuda ning siis üleöö lahtise uksega
ahjus, aga mina ei ole kunagi nii kannatlik ja kitkun ta suht kohe ahjust välja
ja lasen niisama ära jahtuda. Jahtub kusjuures suht kiirelt.
Koogi peale võib panna midaiganes süda soovib –
nt teha vahukoort või kohupiimapastata või vahukoore-kohupiima segu või noh,
täpselt nii, nagu parasjagu soovi on või mis aineis parasjagu käepärast on. Peale
sobivad ideaalselt igasugused marjad ja puuviljad. Ideeliselt on Pavlova
Austraalia juurtega kook ja austraalias on kombeks panna sellele peale palju
apelsine ja kiivisid, et tasakaalustada seda magusust.
Hoiatan, et seda kooki eriti kauaks ei jätku,
sest isegi magusapõlgurid ei jäta seda maitsmata ja kiitmata.



No comments:
Post a Comment